background-image background-image

Fysio den kropslige tilgang

Den kropslige tilgang er en kombination af fysioterapeutisk viden om kroppen med anatomi og fysiologi og hvordan kroppen fungerer når den er sund og rask, og hvordan den kan støttes til at fungere optimalt igen ved skader og sygdomme.

Kropsterapien går nogle lag dybere i kroppen med en viden om, hvordan kroppen og hjernen reagerer på stress, angst og længerevarende overbelastnings reaktioner. Hvordan bindevævet helt lavpraktisk binder alt i kroppen sammen, og hvordan et stramt og ufleksibelt bindevæv kan smerte og indeholde psykologiske tilstande.

I de dybere lag får vi kontakt til ”knuden i maven”, ”spændinger i skuldrene”, ” vejrtrækningen”, ”de tunge arme”, og binder det sammen med tilbageholdte følelser, negative tanker og overbevisninger om os selv, og når smerter og spændinger løsner, så giver det energi til at forandre og tage nye skridt i livet.

Krop og psyke hænger sammen.

Med den kropslige tilgang tager vi udgangspunkt i at livet foregår i bevægelse og indimellem holder vi pause med en god nats søvn eller et par timer med Netflix – Nogle gange løber vi og andre gange sidder vi stille – livet er en kombination af forskellige måder at bevæge os på, og at restituere på, og vi tager konkret og praktisk fat der hvor det giver mest mening for den enkelte.

Det betyder, at vi laver øvelser i både siddende, liggende og stående stillinger, og formålet er at skabe et kropsligt nærvær og opøve bevidsthed om kroppen, og dermed blive bedre til at lytte til kroppen. Lytte til kroppens signaler og blive mere bevidst om hvordan den fungerer, så vi langt bedre kan tage vare på os selv.

Øvelserne stimulerer dit nervesystem, huden, blodkar, muskler og led. Alle disse impulser sendes til hjernen, som oplever stimuli fra steder, som den måske hidtil har overset eller glemt eksisterer. Hjernen får sine informationer fra kroppen, og jo flere den får jo bedre kan den finde et tilsvarende relevant respons, og vi får dermed åbnet op til nye ressourcer som vi kan bruge mere hensigtsmæssigt i forhold til os selv.

Når vi åbner op til kroppen og får et øget kropsligt nærvær, så er det også lettere at rumme tanker og følelser, og vi er i højere grad åbne for at se på gamle overbevisninger og uhensigtsmæssige livsstrategier.

Vi bruger teori og praktiske øvelser fra Fysioterapien, Funktionel Neurologi, Ressourceorienteret færdighedstræning, Sansemotoriske bevægelsesformer og Relationel traumeterapi, og træner dem så de får størst mulig overførelses værdi til dagligdagen.

 

fysioACT – fysisk og mental sundhed.

De fleste ved efterhånden, at en sund livsstil handler om fysisk sundhed, hvor der er fokus på kost, rygning, alkohol og motion, og rigtig mange af os har svært ved at efterleve de gode anbefalinger for….

Sofaen trækker, lige så slikskålen og trætheden melder sig for hurtigt efterfulgt af den dårlige samvittighed. Inden vi ser os om, er vi fanget i en ond cirkel af negative tanker, dårligt selvværd og for nogle ender det med stress og depression – vores mentale sundhed er dermed også påvirket.

fysioACT er en metode der kombinerer den kropslige tilgang med ACT som psykologisk metode og dermed får vi det hele menneske med.

Især når vi står overfor livets tsunamier, hvor vi skal overleve eller klare os igennem kriser, så er det naturligt at vi ikke mærker ”hvad det egentlig gjorde ved os”, vi får det ikke rystet af os og det kan føre til massiv stress, angst og depression.

Mange af os har lært at klare os selv, og har oplevet at måtte gemme de svære oplevelser og følelser væk – vi har stået alene i situationer, hvor vi ikke skulle stå alene. I fysioACT tager vi udgangspunkt i, at ingen skal stå alene i livets svære situationer, der er brug for medfølelse og empati, og nogen at dele det svære med, så vi ikke føler os alene og forkerte – vi er ikke en øde ø.

fysioACT tager udgangspunkt i, at krop og psyke hænger sammen, så når mennesker bliver ramt i livet af sygdom, ulykker, skilsmisse, sorg og glæde, så mærker vi det i hele vores system både fysisk og psykisk.

fysioACT får det hele menneske med, og når vi ved hvordan krop og psyke hænger sammen, hvordan vi kan være fysisk og mentalt sunde, så kan vi stå stærkere i livet og hjælpe os selv og andre.

Lavpraktisk når mine klienter kommer ind ad døren?

Med nysgerrighed og venlighed går vi på opdagelse i kroppen og bliver mere bevidst om tilstande som spændinger, smerter, ubehag og træthed, tilstande som har været væk fra vores opmærksomhed, dele af os som er blevet overhørt.

Når vi er nærværende i kroppen, så kan vi åbne op til de tilstande der er blevet gemt væk, og opdage ressourcer som har været ubevidste.  Det vi møder undervejs, kan være i vejrtrækningen at sanse over eller underspændte steder i kroppen, i alt at få en øget opmærksomhed mod kroppen.

Med den øgede tilstedeværelse i kroppen og nuet, vil indgangen til sindet i langt højere grad være åbent og følelserne mere tilgængelige – det er vores udgangspunkt for den holistiske behandling.

Andre læste også.

Er du nysgerrig?
Hvem står bag?